Achtergrond

Onze roots liggen in Afrika. Zowel de Australopithecus Afarensis (bv Lucy: 3,2 miljoen jaar geleden) als de moderne mens, Homo Sapiens (vanaf 200.000 jaar geleden) ontstonden er. De grondslagen van onze muziekritmes komen er vandaan: jazz, blues, salsa, rumba. Grote schilders als Picasso lieten zich er inspireren. En we halen er veel van onze grondstoffen vandaan: goud, uranium, coltan, diamant en olie.

Afrika is rijk, of beter gezegd: wàs rijk. De rijkdommen als goud, ivoor, rubber en spierkracht trokken avonturiers, predikanten, slavenhandelaren en later zelfs hele naties aan. We dumpten er onze cultuur en ons afval, en testten er medicijnen en politieke systemen uit. Het gevolg is een overheerst, vervuild, afhankelijk en geplunderd continent.

Afrika is nu arm, of meer precies: veel landen in Afrika zijn arm. Op de Human Development Index 2014 zijn de laatste 18 landen allemaal Afrikaans. Er is nog steeds veel ellende als ziekte en oorlog. Wat ons Ministerie van Buitenlandse Zaken betreft, is het ook nog eens het meest ‘rood ingekleurde’ (onveilige) werelddeel. Dit alles wordt ondersteund door de media die onze angst voor Afrika aanwakkeren met louter negatieve beelden: ebola, terrorisme en bootvluchtelingen.

Maar Afrika is nog steeds rijk, ondanks het feit dat er stelselmatig meer geld aan het continent onttrokken wordt dan dat er naartoe vloeit. Het aantal landen met een democratisch verkozen president neemt toe, van de snelst groeiende economieën in de wereld zijn er vele Afrikaans. Het landbouwarsenaal is in potentie groter dan in andere continenten. De biodiversiteit is enorm. De cultuur (muziek, theater, kunst, mode) bloeit.

Wij vinden dat het de moeite loont om dit te laten zien. We mogen het niet verloren laten gaan.