Kadima’s Pride of Africa

Congo heeft een rijke verscheidenheid aan flora en fauna. Het Congobassin is na het Amazonewoud, het grootste aaneengesloten oerwoud ter wereld. Het is nog redelijk ongerept. Er leven diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen zoals de okapi en de bonobo. Daarnaast is het oerwoud een belangrijke CO2-buffer en gaat het zo klimaatverandering tegen. Maar oorlog, stroperij, bevolkingsgroei en oprukkende houtkap en landbouw bedreigen het bos en zijn unieke dierenwereld.

De gemiddelde Congolees is zich weinig bewust van deze gevaren. De nationale parken zijn door de slechte infrastructuur zelfs voor toeristen onbereikbaar. De parken worden ook nauwelijks beheerd. Bush meat is een lekkernij voor de arme oerwoudbewoner en de welgestelde stadsmens. Nog steeds worden jonge chimpansees te koop aangeboden (de moeder is daarvoor neergeschoten). Het ecosysteem met zijn grote biodiversiteit komt steeds meer in verval.

De hoofdstad Kinshasa is een conglomeratie van 12 miljoen inwoners. Velen van hen zijn jong en zitten op school. Ze zijn nooit in aanraking gekomen met de natuur in hun land. Zij zouden een belangrijke component voor milieubewustzijn en natuurbescherming moeten worden.

Daarom heeft André Kadima in de buurt van Kinshasa een dierenpark opgericht: Kadima’s Pride of Africa. Het bestaat uit een park (40 ha) waar zebra’s, struisvogels, gekroonde kraanvogels, buffels, en wilde ezels vrij rondlopen. Je kunt er met de auto (met de gids) doorheen rijden. Daarnaast is er een dierentuin waar o.a. chimpansees, bavianen, krokodillen en slangen in moderne accommodaties gehuisvest zijn. Een kinderboerderij moet kinderen vertrouwd maken met enkele tamme dieren. Er is ook nog een speeltuin, restaurant en er komt een hotel-conferentieoord.

Voor de bewustmaking op het gebied van natuurbescherming wordt een educatiecentrum ingericht. Hier worden scholieren ontvangen en vinden activiteiten als film en debat plaats. Voor de gewone bezoeker zijn er foto’s met informatieve teksten, stroperswerktuigen, opgezette dieren en geraamten te zien. Kinderen kunnen dierentekeningen inkleuren, dierenverhalen inkijken of beluisteren, of sporen van bepaalde dieren zoeken en herkennen.

Om dit een succes te laten worden, is een samenwerking met ICCN (Congolees natuurbeschermingsinstituut), WCS, CEBioS en de dierentuin van Amersfoort aangegaan.

Meer informatie op de website van Kadima’s Pride of Africa.