biografie

 

Biografie

Mart Hovens (Venlo, 1951) studeerde biologie, tropische geneeskunde, en education and development (resp. in Nijmegen, Antwerpen en Kopenhagen). In zijn jeugd wilde hij als missionaris naar Afrika maar het celibaat schrok hem af. De interesse bleef en nadat hij in Nederland enige jaren als leraar gewerkt had, kon hij in Afrika aan de slag. Hij werkte er 15 jaar als onderwijskundige, in Guinee-Bissau en tweemaal in Niger. Als toerist en als adviseur bezocht hij in de loop der jaren vele Afrikaanse landen.

 

Van 2002 – 2012 werkte hij bij ICCO (ontwikkelingsorganisatie), eerst als program officer voor Liberia en Guinee-Bissau. Daarna werkte hij aan het ontwikkelen en uitvoeren van hun reorganisatie: van een puur Nederlandse organisatie naar een internationale netwerkorganisatie. Bij deze decentralisatie vinden de formulering van het beleid en de ondersteuning van de programma’s niet langer in Nederland plaats, maar in 8 regio’s. Hij was verantwoordelijk voor de 3 Afrikaanse regio’s en het Midden Oosten.

 

Deze verschuiving naar het Zuiden heeft echter het risico dat de aandacht en betrokkenheid van Nederlanders voor ontwikkelingswerk vermindert. Afrika dreigt toch al buiten beeld te raken, of eigenlijk erger: terwijl het het continent is met de snelste socio-economische ontwikkeling, is de beeldvorming erg negatief (immigratie, armoe, terrorisme, ebola, corruptie). Zodoende kwam Mart op het idee om ontwikkelingsreizen te organiseren en artikelen te schrijven om aldus de focus weer op de positieve ontwikkelingen in Afrika te brengen.

 

Hij woonde de laatste jaren in Ouagadougou (Burkina Faso) en Kinshasa (Democratische Republiek Congo) waar zijn partner voor de Belgische ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen werkte.